Select Page

Haal je doelstellingen niet omdat je onvoldoende IT ondersteuning hebt? En heeft dit direct invloed op de kwaliteit van je dienstverlening?

Dan herken je ongetwijfeld onderstaande situatie die wij regelmatig bij bedrijven tegenkomen. De medewerkers op je afdeling zijn veel tijd kwijt aan het oplossen van problemen, doordat de applicaties niet aansluiten op de processen. Menig Excel sheet wordt extra bijgehouden en telkens weer blijkt dat gegevens uit de Excel sheets niet consistent te zijn. Met als gevolg dat jij zelf weer extra tijd moet besteden om het probleem op te lossen. En dat nemen van de juiste beslissingen weer op buikgevoel gebeurt.

Samen met je medewerkers doe je er alles aan om de IT afdeling te helpen om de processen, de medewerkers- en klant behoefte aan te laten sluiten op de ondersteunende applicaties. Tot op heden zonder veel succes. Het is alsof de afdeling IT met vierkante wielen voor je aan het werk is. En jouw initiatieven om met nieuwe toepassingen efficiënter te werker door IT niet begrepen worden, of ze hebben pas over een jaar tijd voor je. Als er niets tussenkomt.

De frustratie neemt hand over hand toe. De medewerkerstevredenheid daalt. Laat staan dat er iets komt van om met creatieve oplossingen je klanten beter te bedienen . Ook dit jaar kan je het realiseren van je doelstellingen op je buikschuiven, wederom lukt het niet om de benodigde efficiency en innovaties te realiseren.

Het probleem lost zich niet op, door dezelfde werkwijze opnieuw toe te passen.

“We cannot solve problems by using the same kind of thinking we used when we created the system” – Albert Einstein

De regels van applicatieontwikkeling die we tot op heden met elkaar hebben afgesproken, komen er op neer dat de gebruikers hun eisen aangeven, dat de business analist op de IT afdeling deze vastlegt en vertaalt naar een toepassing. Om een hele tijd later terug te komen met een oplossing die waarschijnlijk alweer deels achterhaald is.

Dit kan je vergelijken met het eeuwen oude voorbeeld waarbij een persoon een kort verhaal vertelt aan zijn toehoorder en deze vertelt hetzelfde verhaal aan een derde die niet heeft mee kunnen luisteren. Dit gebeurt vervolgens 10 keer opvolgend aan verschillende personen. We kunnen een jaarsalaris wedden op het feit dat het 10e verhaal nooit overeen zal komen met het initiële verhaal.

Feitelijk vindt een vergelijkbaar systeem plaats bij applicatieontwikkeling. Ook al vindt dit schriftelijk plaats, interpretatie, veronderstellingen en goede bedoeling zorgen zoals we weten voor grote verschillen tussen de initiële wens en het eindresultaat. Dit alles wordt veroorzaakt door het systeem van werken en ongeschreven afspraken over de manier van applicatieontwikkeling.

Voor een deel lost agile werken dit op. Je hebt meer contact met het ontwikkelteam waardoor er minder informatie verloren gaat. En je krijgt veel sneller wat te zien wat het resultaat is. Tenminste als jou vraagstuk in de eerste volgende product increment of sprint opgenomen wordt omdat je niet de enige bent. Het komt helaas nog al eens voor dat je alsnog een hele tijd moet wachten.

Vaak vindt applicatieontwikkeling op de IT afdeling nog plaats op basis van bovenstaande uitgangspunten en daarmee op basis van eenrichtingsverkeer van jouw afdeling naar IT (requirements) en van de IT afdeling terug (de applicatie). Zoals Einstein heeft bedoeld, is de enige echte oplossing het aanpassen van het systeem.

Met citizen development ben je in de lead! De afdeling IT doet waar ze goed in zijn!

Het is belangrijk dat je medewerkers in de lead zijn bij het ontwikkelen van applicaties. Niet alleen in de lead om eisen en wensen te bepalen. Maar ook in het ontwerp en het realiseren van (grote delen van) het ontwerp. Dit betekent niet dat IT buitenspel gezet wordt, maar dat IT zich concentreert op specialistische onderwerpen zoals IT-infrastructuur, beveiliging en integraties.

Medewerkers die dit op zich nemen noemen we Citizen Developers. Citizen Developers werken heel nauw samen met de IT-afdeling. Citizen development creëert niet alleen tijd-voordeel binnen je eigen afdeling, maar ook op de IT afdeling. Hierdoor kan de IT afdeling jouw medewerkers coachen en daarmee de effectiviteit van jouw afdeling en die van IT verbeteren.

Citizen Developers gebruiken moderne tools zoals o.a. no-code software platforms als de enabler. Bij deze nieuwe manier van applicatieontwikkeling komt (bijna) geen code aan te pas. De wensen van de medewerkers en klanten worden direct door jou medewerker zelf vertaald. Met ‘drag en drop’ van bouwblokken klik je in uren een applicatie in elkaar, die direct gebruikt kan worden.

De bedrijfstoepassing sluit daarmee direct aan op de eisen en wensen. En als er iets moet veranderen dan kan een Citizen Developer meestal helemaal zelf doen. Op deze manier ondersteunt het toepassen van citizen development bij het concreet en snel oplossen van je uitdagingen. En dus om je resultaten te behalen!

Als citizen development zo’n krachtige toepassing is, dan zou iedereen het toch gebruiken?

Zeker, dit is een herkenbare gedachte!

Velen zijn nog niet bekend met wat no-code platforms kunnen betekenen. Er zijn veel Indianenverhalen in omloop dat no-code platforms alleen geschikt zijn voor prototypes. Of dat ze niet genoeg functionaliteit hebben. Of dat ze alleen geschikt zijn voor kleine bedrijven. Niets is minder waar. No-code functionaliteit wordt ook toegevoegd aan producten van grote technologie bedrijven zoals Microsoft en Google. Er worden toepassing gemaakt die schaalbaar zijn en die in de dagelijkse processen binnen bedrijven worden gebruikt. In onderstaande overzicht een paar voorbeelden.

Managers kunnen terughoudend zijn. Medewerkers mogen geen tijd besteden aan applicatieontwikkeling omdat er geen ruimte in het afdelingsbudget zit. “Dat hoort IT te doen want zij hebben ervoor gestudeerd”.

Ook kunnen IT afdelingen terughoudend zijn om citizen development te stimuleren. Er bestaat een angst dat het onbeheersbaar wordt als iedereen in de business maar applicaties kan bouwen. Met als gevolg dat er allerlei ‘workarounds’ zijn die IT ook niet beheerst.

Met citizen development neem je voorsprong op je concurrenten en realiseer je nu wel je doelstellingen!

Citizen development is een manier van organiseren, waarbij medewerkers in de business in de lead zijn bij het bepalen van de eisen en de applicatieontwikkeling. Zij zijn degene die het probleem en de oplossing het beste kennen. De afdeling IT treedt op als coach en begeleid de medewerkers waar nodig. Er is dus geen sprake meer van één richting verkeer van en naar de IT-afdeling, maar er is sprake van nauwe samenwerking in alle fases van het ontwikkelingsproces. De medewerkers die betrokken zijn noemen we citizen developers. Zij ontwerpen en valideren applicaties met behulp van moderne tools (no-code application development platforms) waarbij geen programmeer code geschreven hoeft te worden.

Medewerkers leveren op deze manier een belangrijke bijdrage en creëren waarde het bedrijf.

Door de introductie van citizen development zorg je ervoor dat medewerkers effectief samenwerken bij het ontwikkelen van applicaties. Hierdoor zijn de bedrijfsapplicaties afgestemd op de processen, waardoor je beter in staat bent te voldoen aan de wensen van de klant (intern & extern) en die van je medewerkers. Ook creëer je randvoorwaarden voor medewerkers om creatief en innovatief bezig te zijn. Dit alles zorgt ervoor dat je beter instaat bent om je doelstellingen te realiseren, beter samen te werken met de IT afdeling, je klanten beter te bedienen. En je concurrenten een stap voor te zijn.

Maar Citizen Development levert zelfs meer op. Het draagt ook bij aan het oplossen van het capaciteitsprobleem op de IT afdeling. Het mes snijdt dus aan twee kanten, niet alleen je eigen doelstelling kunnen beter gerealiseerd worden, ook de afdeling IT zal grote voordelen realiseren uit het toepassen van Citizen Development. In onderstaande tabel vind je voorbeelden van hoe citizen development werkt.

Wil je ook af van het met ‘vierkante wielen rijden’?

Neem je succes in eigen handen met citizen development. Vergroot je invloed op je eigen resultaten.  En laat je medewerkers groeien en innoveren. Zonder dat de relatie met IT verslechtert.

Download met onderstaand formulier onze gratis checklist ‘Are you ready for Citizen Development?’ om te bepalen of je er klaar voor bent.

[hubspot type=form portal=8854563 id=a9dc01a6-2c8c-404d-acbe-0dfaa3b4f602]

no code whitepaper

Download your free copy of the No Code Revolution whitepaper

 

 

  • How to choose the right platform

 

  • No Code skills to succeed

 

  • How to embed no code in your organizationYou will automatically be subscribed to our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

 

Thank you! Please check your inbox now.